Mézes-mákos szelet

KÉP



Mézes lapok:
5 dkg cukor
2 dkg vaj
2 evőkanál méz
1 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
20 dkg liszt

Mákos piskóta:
10 dkg cukor
3 tojás
2 evőkanál víz
3 evőkanál étolaj
6 dkg liszt
5 dkg darálatlan mák
1 kávéskanál sütőpor

Krém:
1 liter tej
3 csomag vaníliás pudingpor
20-25 dkg cukor
25 dkg margarin

Díszítés:
5-10 dkg durvára vágott, pörkölt dió
kevés csokoládé

A mézes tésztához felolvasztjuk a vajat, a mézet és a cukrot, majd hozzákeverjük az egész tojást és a szódabikarbónát. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, és jól átgyúrjuk. Kb. 24 × 30-as tepsi hátán 2 lapot sütünk belőle.
A mákos tésztához habosra keverjük a cukrot a tojások sárgájával, hozzátesszük a vizet és az olajat, és még ezzel is keverjük egy kicsit. Ezután jöhet bele a mákkal és sütőporral elkevert liszt, majd a végén a 3 tojásfehérjéből felvert kemény hab finoman beleforgatva, hogy ne törjön össze. Abban a tepsiben sütjük, aminek a hátán a lapokat.
A krémhez a cukros tejben felfőzzük a pudingokat, ha kihűlt, hozzákeverjük a habosított margarint.

Összeállítás:
A krémből egy keveset kiveszünk a süti tetejéhez, a többit elfelezzük. Az alja mézes lap, erre jön a krém, majd a mákos piskóta, megint krém, végül és a másik mézes lap. A tetejét vékonyan lekenjük a félretett krémmel és durvára vágott, pörkölt dióval megszórjuk, majd egy kevés csokit olvasztunk és lecsurgatjuk vele.
Ha nem akarunk a tetejével bíbelődni, akkor nem kell rá a krém, egyszerűen porcukorral hintve is mutatós és finom.

Jákli Judit receptje.

Ha neked is tetszett a recept, oszd meg másokkal! Köszönjük!

Forrás és még több receptek:



Süti ajánlataink:

Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html