Hagymás-kolbászos-sajtos kockák



 
A tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 1 dl + 4 dl langyos tej
  • 4 dkg élesztő
  • só (ízlés szerint)
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1-2 csipet cukor
A töltelékhez:
  • 1 db nagy lilahagyma
  • kolbász
  • kb. 30 dkg sajt (trappista, de lehet füstölt is)
  • 20 dkg margarin
A tetejére:
  • 1 felvert tojás
  • szezámmag
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet. Az 1 dl langyos tejbe teszünk egy-két csipet cukrot. A liszt közepébe egy kis mélyedést – “fészket” – készítünk, és beleöntjük a langyos cukros tejet. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd az ujjunkkal jól összekeverjük a tejben. A “fészek” széléről egy kis lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük az ujjunkkal (ez a kovász), és letakarjuk kb. 3-5 percre, míg felfut. Utána beletesszük a lisztbe a tojássárgákat, a tejfölt és a sót. Jól összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük, míg kb. a duplájára nem kel.
Közben, míg kel a tészta, előkészítjük a töltelék hozzávalóit. Lereszeljük a sajtot (a lereszelt sajtot egy kicsit szórjuk meg liszttel, így nem fog összeragadni). A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, a kolbászkarikákat pedig félbevágjuk. A lilahagymát megpucoljuk, és vékonyan felvágjuk, majd egy kisebb lábosban megolvasztjuk a margarint, és beletesszük a hagymát dinsztelni.
Mikor megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületen kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Először a hagymás-margarin felével meglocsoljuk, erre rászórjuk a kolbász felét, végül a reszelt sajt felét. Ezután hajtogatjuk a következőképpen: Először a tészta bal oldalát közepéig ráhajtjuk, utána a jobb oldalát. Aztán az alsó részét közepéig ráhajtjuk, és végül a felső részét is (mint egy borítékot). Megfordítjuk, így ami a felső része volt, most alul lesz. Letakarjuk egy konyharuhával, és kb. 15 percig pihentetjük. Szórunk egy kis lisztet a tészta aljára, hogy ne ragadjon le, és megint kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra. A maradék tölteléknek valóit rászórjuk úgy, mint előzőleg, majd megint boríték-szerűen hajtogatjuk. Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.
Utána jó ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egy éles késsel a tetejét beirdaljuk, majd egyforma négyzetekre felvágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a négyzetre felvágott tésztát, a tetejét lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben, 180°C-on szép aranybarnára sütjük.

Sok sikert a sütéshez, jó étvágyat kívánok! :)
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.


Elkészítése itt található:

Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html