Tészta:
12 tojásból vastag piskótalapot sütök (24 × 35 cm), amit kihűlés után kettévágok
Krém:
- 10 evőkanál porcukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 liter tej
- 20-25 dkg vaj vagy margarin, esetleg 3 dl habtejszín
Hab:
Egy vastag aljú edényben 10 evőkanál porcukrot olvasztok (szárazon,
nem kell hozzá semmi). Lassú tűzön kell végezni, nehogy megégjen. Ezután
2 csomag vaníliás pudingot kicsi tejjel csomómentesre keverek, majd
félreteszem. Közben felmelegítek 1 liter tejet. Amikor már szép
borostyánszínű a karamell, akkor ráöntöm a tejet (vigyázva, mert felcsap
a gőz!), és addig kevergetem, míg a karamell teljesen feloldódik. Ekkor
felforralom, mehet hozzá a tejben oldott pudingpor, végül besűrítem.
Már ekkor nagyon kellemes karamellíze van a krémnek. Hagyom kihűlni.
Ízlés szerint habosra kevert vajjal vagy margarinnal is elkeverhetjük,
de én felvert tejszínhabhoz kevertem hozzá a kihűlt krémet. Így egy
lágy, és nem túl nehéz krémet kaptam, enyhe karamellás ízzel.
Az egyik tésztalapra rásimítom a krémet, befedem a másik lappal, majd
ízlés szerint tejszínhabbal és karamellizált cukorral lehet díszíteni.
Czine Zsuzsanna receptje