Piskótás dobos szelet

KÉP
 
Vendégváráshoz a legtökéletesebb választás ez az elegáns, mutatós és igazán nem mindennapi sütemény. A puha mézes lapok közötti mennyei dobos krém, mindezek megkoronázásaként pedig vaníliás krémbe ágyazott, rummal meglocsolt lekváros piskótatekercsek várják, hogy beléjük harapjon az ember… Hogy megéri-e a fáradozást, az nem is kérdés! ;)

A lapokhoz:


    50 dkg liszt
    10 dkg vaj
    10 dkg cukor
    2 evőkanál méz
    1 tojás
    1 dl tej
    1 kiskanál szalalkáli (én szódabikarbónát használtam)

A dobos krémhez:
    10 dkg liszt
    30 dkg cukor
    5 dl meleg víz
    5 dl tej
    20 dkg vaj
    2 evőkanál kakaópor
    1 csomag vaníliás cukor

A piskótához:
    6 tojás
    20 dkg porcukor
    6 evőkanál hideg víz
    12 evőkanál liszt
    1 csomag sütőpor
    10 dkg piros lekvár
    3 cl rum

A vaníliás krémhez:

    2 csomag vaníliás pudingpor
    10 dkg porcukor
    6 dl tej
    10 dkg vaj

A tetejére:

    étcsokoládés tortadara

A tésztalapokhoz a hozzávalókat összegyúrjuk, és jó alaposan kidolgozzuk. 5 részre osztjuk (nekem 185 g volt egy-egy rész), sütőpapíron vékonyra kinyújtjuk (én 20 × 30 cm-eresre nyújtottam, de ha sikerül, nyújtsátok nagyobbra), majd egyenként egy tepsi hátán, vagy sütőlapon, 180°C-ra előmelegített sütőben szép világosra sütjük.

A krémhez a cukrot világosra pirítjuk, hozzáöntjük a meleg vizet. A karamellt felolvasztjuk, majd hozzáöntünk 2 dl tejet, és felforraljuk. A lisztet a maradék hideg tejjel simára keverjük, végül a karamellhez öntve sűrűre főzzük. A vajat habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport és a vaníliás cukrot. Amikor a főzött krém kihűlt, összedolgozzuk a habosra kavart kakaós vajjal.

A lapok közül négyet megkenünk a krémmel, egymásra helyezzük, beborítjuk az ötödik lappal, majd másnapig puhulni hagyjuk.

Másnap a piskótához a tojásfehérjét keményre felverjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot, egyesével hozzádolgozzuk a tojások sárgáját, és kanalanként a hideg vizet. Ezután elkeverjük a sütőporral elegyített liszttel. Nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Amikor kész, lehúzzuk róla a sütőpapírt, a széleit körben levágjuk, még melegen kettészeljük, megkenjük lekvárral, és felcsavarjuk. A kihűlt piskótát ujjnyi szeletekre vágjuk.

A vaníliás krémhez a pudingot a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük a tejjel és a porcukorral, kihűtjük, majd a habosra kavart vajjal kidolgozzuk.

A dobos tésztát megkenjük a vaníliás krém felével, szorosan rárakjuk a piskótatekercseket, meglocsoljuk rummal, és rásimítjuk a krém másik felét. A tetejét megszórjuk tortadarával.

Szabókiné Jung Andrea receptje


Ha neked is tetszett a recept, oszd meg másokkal! Köszönjük!
Forrás található:

Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html