Sajtos-magos sós





 A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg zsír/margarin
1 tojás
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
15-20 dkg reszelt sajt
hideg tej (amennyit felvesz)

A tetejére:
1 tojás
esetleg magok (kömény, mák, dió, szezám, len)

A lisztbe keverjük a sót és a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, a reszelt sajt felét és a zsiradékot (zsírral és margarinnal is elkészítettem már, mindkét verzióval pocak-kompatibilis!) ;), majd tojást teszünk hozzá és kevéske hideg tejjel kemény tésztát gyúrunk. Nem kelesztjük, omlós sós tésztára van szükségünk. A tésztát becsomagolva hűtőbe tesszük (legjobb egy éjszakára, de legalább 1-2 órára) majd enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk (nehéz feladat, mert kemény a tészta). Kedvünk szerint éles késsel kis kockákra vágjuk, vagy formákat szúrunk ki. A leeső tésztadarabokat nyugodtan újból dolgozzuk össze és használjuk ismét. Sütőpapírozott lemezre rakosgatjuk, a tetejüket tojással lekenjük, magokkal vagy sajttal megszórjuk és előmelegített 180°C-os sütőben aranybarnára sütjük (légkeverésen 10-12 perc).
Kötényeket felkötni! Alkotásra fel!


Olajbogyó receptje.




Forrás és még több recept: http://webcukraszda.hu/sajtos-magos-sos/

Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html