Karamellás szelet


Megosztás

 
A tésztához:

    50 dkg finomliszt
    10 dkg vaj
    16 dkg porcukor
    1 tojás
    1 dl tej
    1 kávéskanál szódabikarbóna

A krémhez:

    1 liter tej
    1 dl víz
    20 dkg liszt
    30 dkg kristálycukor
    3 csomag vaníliás cukor
    25 dkg vaj

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 6 részre osztjuk. Egy 23 × 38 cm-es, vajjal kent tepsi hátán világosra kisütjük egyenként.

A krémhez a kristálycukrot egy lábasban felolvasztjuk, szép aranybarnára karamellizáljuk, majd felöntjük 1 dl hideg vízzel. Hozzá öntünk 5 dl tejet is, és felolvadásig kevergetjük. A lisztet a vaníliás cukorral és a megmaradt tejjel csomómentesre keverjük, majd a karamelles tejet besűrítjük vele. A tűzről levéve hozzá keverjük a vajat.

Kissé hűtjük a krémet, majd langyos állapotban a lapokat betöltjük úgy, hogy a felső lapra is kerüljön egy réteg. Alufóliával vagy sütőpapírral letakarjuk, és egy nehezéket teszünk rá. Pár órát a hűtőben tartjuk lenyomatva a súllyal. Ezután a tészta széleit vékonyan körbevágjuk, aprítógéppel morzsává zúzzuk, és a krém tetejére hintjük.

Nagyon finom, puha, olcsó krémes.

Vass Lászlóné receptje.

Forrás itt található:

Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html