Túrós mézes


Megosztás

 
A tésztához:
    28 dkg liszt
    3 dkg margarin/vaj
    2-3 evőkanál méz
    7,5 dkg cukor
    1 egész tojás
    1 tojássárgája
    1 kávéskanál szódabikarbóna

A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a mézet. Lekapcsoljuk a tűzhelyet. A tojást és a sárgáját felverjük, és belekeverjük. Beletesszük a szódabikarbónát, ettől habos lesz a masszánk. Végezetül belekeverjük a lisztet. Kiborítjuk a tésztát, jól összegyúrjuk, ha szükséges egy kis lisztet adhatunk még hozzá. Két részre osztjuk, kinyújtjuk kb. 30 × 36 cm-esre, és külön-külön megsütjük (én 35 × 25 cm-es tepsiben sütöttem).

A krémhez:

    3 dl tej
    1 csomag vaníliás pudingpor
    3-5 evőkanál cukor ízlés szerint
    3 dl habtejszín
    1 evőkanál zselatin + fél dl víz
    50 dkg túró

Szükséges még:

    málnalekvár (lehet ribizli, eper, meggy is)

A tejben felfőzzük a pudingot a cukorral együtt, és kihűtjük. A zselatint feloldjuk a hideg vízben, majd langyosítjuk, hogy ne legyen csomós, szemcsés. A tejszínt habbá verjük, a kihűlt pudinggal összekeverjük, hozzáadjuk a langyos zselatint, és végül belekeverjük a túrót.

Összeállítjuk a tésztát. Alsó lapot megkenjük lekvárral, rásimítjuk a krémet. A másik lap alját is megkenjük lekvárral, és ráfordítjuk a túrókrémre. Hűtőbe tesszük pár órára, míg megpuhulnak a lapok. Én most növényi tejszínt használtam, de ennek ellenére mégis tettem bele zselatint, biztos ami biztos alapon.

Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.



Ha neked is tetszett a recept, oszd meg másokkal! Köszönjük!
Forrás itt található:

Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html