Töltött pogácsa Eta módra

KÉP


Tészta:
1 kg finomliszt
2 dl tejföl
2 tojássárgája
50 dkg vaj, vagy margarin
1 dl tej és cukor az élesztő felfuttatásához
6 dkg élesztő
1 kávéskanál (ízlés szerint)
1 tojás a kenéshez

Az élesztőt a langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi hozzávalót, s meggyúrjuk tésztának. Mikor megkelt, lisztezett deszkára kiöntjük, s elsodorjuk 1,5 cm magasságúra. Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, vajazott nagy tepsibe rakjuk, és hagyjuk még kb. 20 percig kelni. A tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 200°C-ra előmelegített sütőben megsütjük (az én sütőmben 13-15 perc). 100-110 darab jön ki ebből az adagból. Még a pogácsák hűlnek, elkészítem a tölteléket.

Töltelék:
2 evőkanál finomliszt
2,5 dl tej
pici só
2,5 dl majonéz, vagy tartármártás
25 dkg reszelt füstölt sajt
pici őrölt bors és só
vagdalt snidling
zúzott fokhagyma

A lisztet megfőzzük a tejben, pici sóval, mint a pudingot szoktuk. Mikor kihűlt, hozzákeverjük a majonézt, a füstölt sajtot, borsozzuk és sózzuk (vigyázz, mert a sajt is sós!). Összekeverjük a masszát, és kétfelé osztjuk. Az egyik felébe snidlinget, a másik felébe fokhagymát keverünk, így kétféle ízű pogácsát készíthetünk.
Most pedig nekiülünk, egy deszkán minden pogácsát keresztben kettévágunk, és megtöltjük a töltelékkel. Kb. 1 mokkáskanálnyi töltelék kerül egy-egy pogiba. (Nem muszáj hozzá leülni, de nekem már annyi sütés után jobban ment ülve a töltés… ;)) Jó étvágyat az isteni finom pogácsákhoz!

Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról. 

Ha neked is tetszett a recept, oszd meg másokkal! Köszönjük!


Forrás és még több recept itt található:



Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html