Feta sajtos hagymás pite




 Szenvedélyesen szeretem más nemzetek ízeit megkóstolni, és elkészíteni a világ változatos, számunka sokszor különleges ételeit. Gondolhatjátok, hogy édes és sós sütemények terén sincs ez másképp… ;) Ez a pite eredeti angolszász recept alapján készült, és valóban különleges a maga módján, de a harmónia az édeskés hagymalekvár és a sajtos töltelék között valami fantasztikus!! Minden vállalkozókedvű konyhatündérnek szeretettel ajánlom, nekünk rendkívüli mód ízlett!

375 g mirelit omlós vajas tészta
75 g reszelt parmezán sajt
4 evőkanál vöröshagyma chutney (hagymalekvár)
50 g vaj
50 g finomliszt
300 ml tej
3 tojás
250 g feta sajt
1 evőkanál apróra vágott kakukkfű (vagy egy teáskanál szárított)

Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Nyújtsuk ki a kiengedett tésztát akkorára, hogy egy 22 cm-es (esetleg kivehető aljú) tortaformát kényelmesen kibélelhessünk vele, majd hintsük meg a reszelt parmezán egyharmadával és a sajtot sodrófával simítsuk bele a tésztába. Béleljük ki a formát, de ne vágjuk le a tészta túllógó széleit, azt majd csak az elősütés után. A vakon sütéshez borítsuk le a tészta közepét sütőpapírral, szórjunk rá sütőbabokat, és süssük 20 percig. Ezután távolítsuk el a babot és a papírt, majd süssük tovább még 10 percig, amíg halovány aranyszínű lesz.
Kenjük a tésztára a chutney-t, majd tegyük félre.
A besamelhez alacsony lángon olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, majd folyamatosan kevergetve pirítsuk 2 percig. Engedjük fel a tejjel, és egy kézi habverő segítségével, gyors mozdulatokkal keverjük simára, majd főzzük sűrű szósszá. Ha besűrűsödött, főzzük még tovább 2 percig, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni 3 percig. Morzsoljunk bele 200 g-ot a fetából, és mehet bele a megmaradt parmezán, a kakukkfű is. Keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját egyesével, mindegyik után jól kikeverve. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, és nagyon lassan, kanalanként beleforgatva adjuk hozzá óvatosan a szószhoz.
Az elkészült tölteléket töltsük a tésztába, morzsoljuk a tetejére a megmaradt fetát, majd süssük 25-30 percig, amíg megemelkedik és szép aranybarna lesz. Hagyjuk kissé hűlni fogyasztás előtt.


Jó étvágyat kívánok!

Szabókiné Jung Andrea receptje.




Forrás és még több recept: http://webcukraszda.hu/feta-sajtos-hagymas-pite/

Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html