Eszterházy torta




 Tészta:
12 tojásfehérje
28 dkg cukor
28 dkg darált dió vagy mandula
5 dkg finomliszt
késhegynyi őrölt fahéj

Krém:
3 dkg vaníliás pudingpor
3 tojás
3,5 dl tej
15 dkg cukor
30 dkg vaj
Máz:
7 evőkanál porcukor
1 evőkanál víz
1 tojásfehérje
5 dkg étcsokoládé
Tepsi kikenéshez:
30 dkg vaj

Díszítés:
zsír és liszt
durvára vágott mandula vagy mogyoró

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel meg a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. Több tepsit kizsírozunk, liszttel behintünk, és a masszából öt, egyenként 23 centi átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben közepes lánggal 18 percig sütjük. A sütőből kivéve – vagyis amikor még a tészta forró – késsel elmozdítjuk a helyéről, különben leragad. A krémhez a pudingport a tojásokkal meg egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, a tojásos masszát beleöntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk. A megsült tésztakorongokat egy 23 centis tortakarikával kiszúrjuk, hogy szép kerekek legyenek, majd a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalara is jusson. Félórára a hűtőszekrénybe állítjuk. A tetejére a porcukrot a vízzel meg a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a tortára kenjük, és mielőtt megdermedne, csokoládéval “kihúzzuk” vagyis az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket csurgatunk a bevonatra, és fogvájóval átlósan elhúzgáljuk. A torta oldalához a zsírt és a lisztet összekeverve, durvára vágott pirított mandulát tapasztunk. Végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.
A tésztához valókat csak akkor keverjük össze egyszerre, ha légkeveréses sütőnk van, amibe egyszerre több tepsi is befér. Ha csak egyesével tudjuk sütni, a tészta állásközben összeesik, tehát 5 részletben kell elkészíteni a masszát.




Forrás és még több recept: http://webcukraszda.hu/eszterhazy-torta/

Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html