Egreskrémes diós szelet

KÉP




 Olyan egyszerű és mégis különleges ez a süti, mert csupán annyi az egész, hogy kibélelünk egy tepsit mirelit vajas tésztával, majd pár perc alatt elősütjük. Erre simítjuk a közben elkészített egreskrémet, rá pedig egy seperc alatt kikevert diós kevert tésztát, és már mehet is az egész a sütőbe. A krém mesésen édes, a tészta a tetején pedig istenien puha! Nem mindennapi, de épp ez a fantasztikus benne, szeretettel ajánlom mindenkinek!
vaj a tepsi kikenéséhez

320 g mirelit omlós vajas tészta
400 g egres
3 evőkanál bodzaszörp (vagy víz)
3 evőkanál víz
25 g kukoricaliszt
140 g kristálycukor

A piskótához:
200 g lágy vaj
200 g kristálycukor
100 g darált dió
100 g finomliszt
1 csomag sütőpor
4 nagy tojás felverve

A díszítéshez:
100 g porcukor átszitálva
1 evőkanál bodzaszörp (vagy víz)
50 g vagdalt dió

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses 200°C). Vajazzunk ki egy mély, 20 × 30 cm-es tepsit, majd fektessük bele a kiengedett, kinyújtott vajastésztát úgy, hogy pereme is legyen. A vakon sütéshez tegyünk rá egy sütőpapírt, szórjunk rá sütőbabokat, és süssük elő 15 percig. Ezután távolítsuk el a babot és a papírt, majd süssük tovább még 5 percig a hőt 160°C-ra visszavéve (légkeveréses 180°C).

A töltelékhez tegyük az egrest a 3 evőkanál bodzaszörppel és 3 evőkanál vízzel együtt egy lábasba (ha nem használunk bodzaszörpöt, összesen 6 evőkanál vizet adjunk hozzá), fedjük le és pároljuk kb. 5 percig, addig, amíg a gyümölcs kezd megpuhulni, szétrepedezni. Keverjük össze a kukoricalisztet a cukorral, majd adjuk az egreshez és folyamatosan kevergetve főzzük amíg besűrűsödik. Ha kész, simítsuk a tésztára.

A piskótához minden hozzávalót tegyünk egy keverőtálba, és elektromos mixerrel dolgozzuk ki szép simára. Kenjük egyenletesen az egreses töltelék tetejére. Süssük kb. 25 percig, amíg megszilárdul és szép aranyszínű lesz (nekem tovább tartott). A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A díszítéshez keverjük össze a porcukrot a bodzaszörppel (vagy a vízzel), csorgassuk a sütemény tetejére, majd szórjuk meg vagdalt dióval.
Jó étvágyat kívánok!

Szabókiné Jung Andrea receptje.
Oszd meg te is!


Forrás és még több receptek:
http://webcukraszda.hu/egreskremes-dios-szelet/


Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html