ALMÁSPITE


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF
  Nagy gáztepsibe való adag

70 dkg liszt
35 dkg vaj vagy margarin
2 tojássárgája + 1 egész tojás
2 cs sütőpor
csipet só
2 dl tejföl
35 dkg cukor + 2 marék
2 kg alma
fahéj,
zsemlemorzsa vagy darált dió

A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot.
A közepében lyukat mélyítünk és beletesszük a tejfölt és a 2 tojássárgáját, valamint az 1 egész tojást.
Belülről kifelé haladva lassan elkeverjük, mindig egy kis lisztet hozzákeverve, amig egyenletes tésztát nem kapunk.
A tésztát 1 nagyobb és 1 kisebb részre szétosztjuk, a nagyobb darabot kinyújtjuk és a tepsibe fektetjük, a széleit felhúzva.
Megszórjuk a zsemlemorzsával vagy a darált dióval, rátesszük a héjastól megreszelt almát, megszórjuk fahéjjal és ráterítjük a tészta másik felét.
A széleket összenyomkodjuk.
A maradék 2 tojásfehérjét habbá verjük, rákenjük a tésztára, megszórjuk 2 marék cukorral, villával megszúrkáljuk és 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt készresütjük.

Meggyes töltelék Illeskrisztől

1,5 üveg meggybefőtt
4 dl meggylé
1 zacskó vaníliás puding
cukor ízlés szerint

A meggyet leszűrtem, és felfogtam a levét.
Egy vaníliás pudingot megfőztem a meggy 4 dl levéből, ízesítettem cukorral, összekevertem a meggyel és ezt a tölteléket kenem a szintén morzsával meghintett tésztára.

Latsia:
- én dióval szórtam meg  


Forrás itt található:

Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html