Grillázs fatörzs



A piskótához:
4 tojás
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál víz
15 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor

A grillázshoz:
10 dkg cukor
15 dkg durvára vagdalt dió
A pudingos krémhez:
3 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
25 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor

A töltelékhez:
6 evőkanál sárgabaracklekvár

A tetejére:
15 dkg tortabevonó csokoládé

Keverőtálba tesszük az egész tojásokat, majd hozzáadjuk a 15 dkg porcukrot és jó habosra keverjük (legalább háromszoros mennyiségű legyen). Ekkor állandó keverés mellett hozzáadjuk az 1 csomag vaníliás cukrot és a 2 evőkanál forró vizet. Még pár percig így keverjük tovább. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd fakanállal óvatosan összeforgatjuk. Egy gáztepsit (30 × 20 cm) kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütjük.
Mikor már majdnem megsült a piskóta, a sütőből való kivétel előtt 2 perccel egyenletesen rászórjuk a grillázst, kissé a tésztába nyomkodjuk és visszatesszük a sütőbe még 2-3 percre.
A grillázs elkészítéséhez egy serpenyőbe beletesszük a 10 dkg cukrot és a 15 dkg diót, majd elkezdjük melegíteni. Amikor a cukor kezd megolvadni, mérsékeljük a hőfokot. Állandó keverés mellett addig karamellizáljuk, ameddig szép barna színt kap. Ekkor levesszük a tűzről és még forrón, egy olajjal megkent fémtálcára öntjük. Kicsit szétterítjük, majd teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, kemény állagú lesz. Ekkor apróbb darabokra törjük és diódarálón ledaráljuk.
Egy sütőpapírt megszórunk porcukorral, majd a sütőből kivett piskótát rögtön ráfordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egy konyharuhát megnedvesítünk, a forró tésztát letakarjuk vele. Ha kihűlt, levesszük róla a konyharuhát és óvatosan felcsavarjuk.
A krémhez a pudingport a tejjel simára keverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. A margarint a 20 dkg porcukorral és a 2 csomag vaníliás cukorral simára keverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudingot (addig keverjük, hogy jó habos legyen a krém).
A piskóta szélére egy csíkban baracklekvárt teszünk, utána rásimítjuk a pudingos krémet, végül feltekerjük. A tetejét megkenjük olvasztott tortabevonóval. Legalább 2 órahosszára hűtőbe tesszük.

Kránicz Györgyi receptje.

Ha neked is tetszett a recept, oszd meg másokkal! Köszönjük!


Forrás és még több recept itt található:



Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html