PANFORTE KÁVÉVAL ÉS NARANCCSAL


Megosztás

 
Nyomtasd ki! Print Friendly and PDF


PANFORTE KÁVÉVAL ÉS NARANCCSAL

15 dkg étcsoki
1 dl méz
1,5 dl cukor
25 dkg csonthéjas gyümölcs keverve, nem kell aprítani (dió, mandula, pisztácia, mogyoró)
1 dl mazsola (aranyszínű)
10 dkg aszalt sárgabarack vagy más aszalt gyümölcs
2 narancs reszelt héja
1 dl liszt
2 ek erős feketekávé

porcukor a szóráshoz
vaj a kikenéshez

A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
Egy 20 x 20 cm-es tepsit/tűzálló tálat kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk.
A csokit felaprítjuk.
Összekeverjük egy edényben a cukrot a mézzel.
Felforrósítjuk olvadásig folyamatosan kevergetjük.
Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a csokit és felolvasztjuk.
Hozzákeverjük az összes többi hozzávalót és a masszát a tepsibe kanalazzuk.
Lesimítjuk valamennyire és 35 perc alatt megsütjük.
Hűlni hagyjuk, majd kiemeljük a tepsiből és teljesen kihűtjük.
Felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.

Egy kis történelem:

Panforte egy hagyományos olasz, gyümölcsöt és csonthéjasakat tartalmazó desszert.
Emlékeztet gyümölcskenyérre vagy gyümölcsös mézeskalácsra
Eredete a  13. századi Siena városig nyúlik vissza, ami Olaszországban Toszkána régióban található.

A meglévő dokumentumok szerint 1205-ben panforte-val fizettek a szerzeteseknek és apácáknak a helyi kolostor adót vagy tizedet minden év február 7-én.
A szó, a panforte azt jelenti, "erős kenyér" ami arra utal, hogy a fűszeres íze. 
Az eredeti neve  "panpepato" (borsos kenyér) volt, mert ahhoz csípős paprikát használtak.
Arra is léteznek utalások, hogy a keresztesek idején túlélő sütemény volt, a magas kalóriatartalma miatt.

Az elkészítése meglehetősen egyszerű. 
A cukor feloldódik a mézzel és a különböző diófélék, csoki, gyümölcsök és fűszerek keverednek össze a liszttel.
Az egész keveréket egy lapos tepsiben sütik, majd porcukorral szórják meg.

Jelenleg is sok üzletben kapható Olaszországban, és mindegyik receptje titkos, csomagolása egyedi.

Siena  az a város, amit Olaszországban a Panforte fővárosának is hívnak.
Régen úgy mondták, hogy 17 összetevő kell  a süteményhez, ahogy Siena város falain belül  is 17 kerület van.
Ha neked is tetszett a recept, oszd meg másokkal! Köszönjük!
Forrás és még több receptek:



Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html