Diós iker csigák

KÉP


 





Tészta:
50 dkg liszt
1 tojás
8 dkg margarin (olvasztott)
kb. 2 dl langyos tej (amennyit a tészta felvesz)
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 csipet só

Töltelék:
20 dkg darált dió
2 evőkanál porcukor
fél citrom leve és héja
fél narancs reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
3 dkg olvasztott vaj

A kenéshez:
1 tojás

A szóráshoz:
darált dió, mák, pisztácia

Egy nagy tálba átszitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, majd 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, a tojást és az élesztőre öntve várjuk, hogy felhabosodjon a kovász. Elkeverjük a kovászt, olvasztott vajat és sót vegyítünk a tésztához és alaposan kidolgozzuk. Nekem még kb. 1 dl langyos tejet felvett (függ a liszt sikértartalmától, mennyi folyadék kell). Nejlonnal letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 20 perc).
Tölteléket a hozzávalókból összeállítjuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tepsit sütőpapírral béleljük.

A dundira kelt puha tésztát gyúrótáblára borítjuk és a felesleges gázbuborékokat kidolgozva belőle jól átgyúrjuk (szellőztetjük). Enyhén lisztezett felületen nagy téglalappá nyújtjuk és lekenjük az olvasztott vajjal, erre szójuk egyenletesen a diós-citrusos tölteléket. Hosszanti irányú képzeletbeli felezővonalhoz mindkét irányból feltekerjük diós tésztánkat és bő ujjnyi szeletekre vágjuk (nálam 18 db). Sütőpapíros lemezre téve felvert tojással lekenjük és darált dióval/mákkal/pisztáciával hintjük. 15 percnyi pihenő után forró sütőbe tolva 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Remekül illik a forró kakaó mellé, vagy desszert gyanánt egy kis vaníliasodót is el tudok mellé képzelni. Kötényeket felkötni! Alkotásra fel! ;)
Olajbogyó receptje.

Ha neked is tetszett a recept, oszd meg másokkal is! Köszönjük!
Forrás és még több receptek:



Megosztás




 







http://ezatutirecept.blogspot.com/2015/02/bolyi-turos-lepeny-nagyon-szeretjuk.html